Cum se foloseste hidrogelul si la ce ajuta ?

Hidrogelul poate fi folosit in functie domeniul de utilizare, astfel:
- prin turnarea direct in apa: un kilogram de hidrogel la 300 - 550 litri de apa;
- prin amestecarea cu pamantul de plantare sau cu mixtura de soluri fertile folosite la plantare: 1 - 3 kilograme de hidrogel la un metru cub de pamant;
- prin amestecarea in sacii cu seminte si imprastierea hidrogelului odata cu semintele: un kilogram de hidrogel la 10 kilograme de seminte;
- prin imprastiere la suprafata solului (doar in cazul in care urmeaza sa se instaleze rulouri de gazon sau de sedum): 3-5 kilograme de hidrogel la 100 m.p.
Hidrogelul este folosit indiferent de anotimp, in aer liber sau in spatii inchise, in parcuri, in gradini si spatii verzi, in pepinierele de plante si flori, in camp (la culturile agricole), in amenajarea gradinilor suspendate, in jardiniere si ghivece, in amenajarea peretilor verzi de plante, a acoperisurilor si teraselor verzi, in sere, in solarii, in zone expuse la soare, cu rata mica de precipitatii, pe terenuri aride si secetoase, in zone cu temperaturi ridicate.
Hidrogelul elibereaza apa numai in momentul cand plantele au nevoie de ea, hidratand radacinile in mod optim: plantele absorb apa din microrezervoarele de hidrogel prin osmoza, ceea ce elimina riscul de putrezire a radacinilor.
Hidrogelul este un produs ecologic, care nu modifica PH-ul solului. Hidrogelul poate fi folosit pentru refacerea terenurilor compactate, deteriorate, cu soluri grele si crapate.
Durata de viata si activitate in sol a hidrogelului este de 3 - 5 ani, dupa care se descompune in Potasiu (component al ingrasamintelor complexe NPK) si bioxid de carbon.


Prin turnarea hidrogelului in apa se obtine un amestec vascos, dens, omogen, super-hidratant, necesar in cazul transportului sau al plantarii plantelor cu radacina nuda. Amestecul vascos obtinut prin amestecarea hidrogelului in apa, poate fi utilizat la plantarea sau transplantarea pomilor fructiferi, a vitei de vie, a arbustilor fructiferi, a trandafirilor, a puietilor de arbori si arbusti, dar si a rasadurilor de flori sau de legume.
Prin scufundarea radacinii plantei in acest amestec vascos si omogen, hidrogelul face priza pe radacina, iar plantele pot fi transportate pe distante lungi si pe temperaturi ridicate, apoi pot fi plantate la destinatie fara niciun risc, chiar si in perioadele de vara, chiar daca plantele sunt intrate deja in vegetatie.
Se poate folosi un kilogram de hidrogel la 300-550 litri de apa.
Domenii de utilizare: peisagistica, silvicultura, viticultura, arboricultura, pomicultura, legumicultura, floricultura, horticultura, etc.
Prin amestecarea cu pamantul de plantare sau cu mix-ul de soluri fertile folosit la plantari se obtine un sol plin de minirezervoare de apa care pot absorbi si retine cantitati mari de apa de la ploaie sau din irigatii, apa ce urmeaza sa fie eliberata prin osmoza la radacina plantelor.
Minirezervoarele de hidrogel din amestecul de pamant favorizeaza germinatia semintelor in zonele aride si secetoase, chiar si in perioadele de vara cand, din cauza temperaturilor ridicate, semintele de gazon sau orice alte seminte nu mai germineaza.
Amestecul de pamant cu hidrogel este utilizat la plantarea plantelor in jardiniere si ghivece, la amenajarea acoperisurilor si teraselor verzi, la montajul peretilor verzi din plante, la insamantarea terenurilor aride si secetoase, care nu dispun de sisteme de irigatii, la semanarea de vara a semintelor de gazon sau la montajul rulourilor de gazon, la suprainsamantarea gazonului si la refacerea golurilor din peluzele de gazon, la plantarea florilor, arborilor si arbustilor in stare de vegetatie, in amenajarea gradinilor si spatiilor verzi, la re-hidratarea arborilor din aliniamentele stradale, la plantarea plantelor de apartament si la multe altele.
Doza recomandata pentru amestec este de 1 - 3 kilograme de hidrogel la un metru cub de pamant sau de amestec fertil pentru plantare.
Domenii de utilizare: peisagistica (amenajarea gradinilor si a spatiilor verzi); terenuri de fotbal, golf si alte terenuri cu suprafata gazonata; amenajare gradini in ghivece si jardiniera, pereti verzi terase si acoperisuri verzi; silvicultura, viticultura, arboricultura, pomicultura, legumicultura, floricultura, horticultura, etc.
Prin amestecarea hidrogelului in sacii cu seminte si imprastierea lui odata cu semintele: se va folosi un kilogram de hidrogel la 10 kilograme de seminte, prin turnarea granulelor de hidrogel in sacul de seminte. Sacul de seminte trebuie agitat pana la obtinerea unui amestec omogen de hidrogel si seminte, apoi acest amestec se va turna in semanatoare sau in aparatele de imprastiat seminte si se va imprastia uniform, pe toata suprafata luata in considerare. Acest mod de folosire poate fi utilizat pentru insamantarea gazonului in gradini si parcuri, sau la semanarea culturilor agricole de camp (grau, porumb, floarea soarelui, secara, orz, etc.)
Domenii de utilizare: peisagistica (infiintarea peluzelor de gazon prin insamantare) si agricultura.
Prin imprastierea hidrogelului la suprafata solului se pot reface solurile aride, compactate sau deteriorate. Granulele de hidrogel se imprastie pe teren sio amesteca cu pamantul de pe suprafata vizata. Prin absorbtia apei si eliberarea ei in cicluri repetate, pamantul se decompacteaza, devine afanat, se re-hidrateaza si isi reface structura.
Se folosesc 3-5 kilograme de hidrogel la 100 m.p. de teren.
Domenii de utilizare: pedologie, agricultura, legumicultura, peisagistica (amenajarea gradinilor si spatiilor verzi)